Skip to main content

Skroviti "Bife Frojd"

Retke su fikcije sa istorijskim ličnostima i događajima koje mogu da drže pažnju, a da, pri tom, ne odu u neku krajnost i preterivanja. Uz to nisu tako česte i one koje nose pečat sarkazma, satire i sporadične čudnovatosti. Još kada dođu iz pera domaćeg autora, onda je time i zanimljivije za čitanje.  Ovo je jedna od takvih knjiga."Bife Frojd" - Miloš Živković (izdanje Admiral Book) sam sasvim slučajno našao u Biblioteci grada Beograda. Prvo što sam uočio je naziv knjige, a onda su me i same korice privukle. Opis knjige je dodatno doprineo da knjigu ponesem kući.
                                                                         ****
Glavni junak knjige je Karl Gustav Jung, čuveni psihijatar i jedan od začetnika  analitičke psihologije, rešen da u svojim poznim godinama pronađe svoju nekadašnju ljubavnicu Anu Zec koja radi u Beogradu. Opskbljen avanturističkim duhom, snažnim libidom i lažnim dokumentima, Jung dolazi u Beograd gde odseda u hotelu Moskva. Igrom slučaja dolazi do profesora biologije Novaka Baltazara (lik po kome je nastao čuvena animirana humoristička serija "Profesor Baltazar") i zajedno kreću u nesvakidašnju potragu. Spletom okolnosti u priču se uključuje Jurij Gagarin koji je u Beogradu na osnovu poziva Tita, ali i brojni drugi likovi koji doprinose dinamici i raznolikosti ovog romana. Čudesni obrti i živopisni dijalozi su ono što krase ovu neobičnu avanturu.

Centralna tačka oko koje gravitira radnja je skroviti bife u kome su se okupljali frojdisti Beograda. Neobično i tajnovito mesto za sladokusce željne znanja i mistike, gde se uz "kapljicu" i još po nešto zalazi u dimenzije i misli nepoznate sasvim običnom čoveku.  U tom ambijentu Jung podstiče svoju radoznalost, ali i preispituje svoj odnos sa nekadašnjim mentorom po kome bife nosi naziv. To je mesto odakle počinju mnoge zagonetke i brojne dileme, gde je prirodno doći i otići sa nekim oblikom preispitivanja.

Stekao sam utisak da je autor sasvim dobro upoznat sa delom glavnog junaka i koristeći njegovu terminologiju je uspeo da dočara veliki delokrug  istraživanja čuvenog psihoanalitičara. Sa lakoćom se prihvataju termini čak i u slučaju da je neko potpuni laik na ovom polju. Sve to je prožeto jednom komponentom duhovitosti i zabave, ali i ozbiljnosti koje nas vode ka tome da se često priupitamo da li dovoljno poznajemo sebe, ili još bolje- ljude za koje smatramo da o njima sve znamo?

I na kraju, vredelo je upoznati Beograd početkom 60' godina prošlog veka i uočiti njegove dve strane - onu vidljivu i svima prepoznatljivu, ali i onu drugu skrivenu, mističnu i neobičnu kakvu Beograd svakako ima. Jung i ostali progatonisti priče će nam doprineti da se bolje upoznamo, ali i smejemo sa gradom u kome radi jedan neobični bife.
Comments

Popular posts from this blog

Dečji krstaški rat

Da li je nevinost dece i njihova mašta ono što im daje bogatstvo, a da je odsustvo istih ono što odrasle čini siromašnijima? Da li zaboravljamo da smo i mi nekada bili deca, da smo bili prepušteni stvaralačkom potencijalu mašte i želje da promenimo svet? 
Prikaz knjige: "Dečji krstaški rat" u izdanju izdavačke kuće Dereta.

Ovo je moj prvi susret sa nekim autorom iz Rumunije i samim tim je taj susret za mene predstavljao čitalački izazov.   Mogu slobodno reći da je Florina Ilis u ovoj knjizi sjajno prikazala način na koji je "skenirala" Rumuniju nakon 2000. godine i doba kada je ova zemlja prolazila kroz period tranzicije i integracije u EU i NATO. Nadarena analitičkim sluhom jednog sociologa ili psihologa, Florina nam nudi priču koju lako možemo prepoznati i u našem društvu. 
Roman nosi naziv jednog istorijski nepotvrđenog događaja iz 1212. godine kada su, navodno, deca iz Evrope krenula u svoj "krstaški rat", predvođena dečakom koji je imao određene vizi…

Morfijum

Putešestvije jednog zavisnika 
Prikaz knjige: "Morfijum" autor: Ščepan Tvardoh izdavač: Dereta
Kako biste se vi osećali da ste "podvojena ličnost", da ste čuvani pod staklenim zvonom i da ste vremenom postali zavisnik od morfijuma? Uz to slobodno dodajte i da ste bili umetnik u pokušaju, ne tako slavan suprug i otac, hedonista, avanturista i dokazani švaler. Da ne zaboravim: živeli ste u Poljskoj za vreme Drugog svetskog rata, tačnije u razorenoj Varšavi i upravo ste se vratili sa fronta.   Da, nimalo lak zadatak.
Sada kada smo se stavili u cipele Konstanti Vilemana, možemo da malo prošetamo kroz priču.
Glavni junak ove drame je spoj slučajne avanture jedne "aristokratske ljubavi" u kojoj su uloge imali mladi nemački plemić i sredovečna gospođa iz Poljske. Ta avantura je svakako imala uticaj na dalji život Konstantia. Bio je udaljen od oca, a previše blizu majke. Možda i previše. Usled toga bio u njenoj konstantnoj senci i procesu (pre)vaspitanja, dok je …

Finska - gde reforme kreću iz školske klupe

Finska je na vreme spoznala značaj izreke: "Lift do uspeha je pokvaren. Moraćete da krenete stepenicama." Nakon što je stekla nezavisnost, ova skandinavksa država je uvidela da samo postepenim delovanjem i jasnom željom može da se penje ka uspehu, stepenik po stepenik. Zato danas Finska predstavlja primer kako jedno društvo, ekonomija i školski sistem treba da se razvijaju i reformišu. Ona je šampion reformi koje daju rezultate.
Lična karta Finske 
Finski narod je vekovima bio između znatno većih sila na istoku i zapadu (ovu frazu svakodnevno slušamo u kontekstu Srbije). Finska je više od 6 vekova bila pod kontrolom Švedske (od 12. veka) i jedan vek pod kontrolom Rusije (1808-1917). Od sticanja nezavisnosti su težili ka jačanju diplomatije, razvoju saradnje i rešavanju problema sa svojim susedima i drugim državama. Nakon Drugog svetskog rata ova država je bila siromašna, pretežno poljoprivredno orijentisana sa relativno osrednjim školskim sistemom u poređenju sa drugima. Dan…